K/S investering i solcelleanlæg og vindmøller stopper d.d. med øjeblikkelig virkning.

Regeringen har i dag d. 14. december 2016 fremsat et lovforslag, hvis overordnede fokus er at sætte en stopper for ”den udprægede skattetænkning, der er i investering i særligt udenlandske solcelleparker og vindmøller.”

Helt overordnet beskriver regeringen i forslaget, at formålet er at dæmme op for skattemotiverede investeringer i 10-mandsprojekter. Mere konkret rejser regeringen i sit forslag problemstillingen om asymmetrisk beskatning, hvor Danmark mister en del af skatteprovenuet til det land, hvor solcelleanlægget, vindmøllen eller ejendommen er juridisk hjemmehørende.

I lovforslaget står der bl.a.:

”Forslaget vurderes alt andet lige at føre til, at der oprettes færre vedvarende energianpartsprojekter idet investorernes skattemotiverede incitamenter for at deltage i vedvarende energianpartsprojekter reduceres.”  

Blue Capital hilser indledningsvis regeringens forslag velkommen. Vi har i flere år anfægtet skattelovgivningens indirekte subsidieordning til investering i udenlandske solcelleanlæg og vindmøller.

Det har altid været vores holdning, at en K/S investering skal foretages ud fra sunde driftsmæssige betragtninger med opsparingselementet i fokus frem for skatteelementet.

Helst havde vi dog set, at tiltaget var foretaget gennem en ændring i afskrivningsloven.

Dette særligt fordi ændringer i afskrivningsloven vil være administrativt nemmere for SKAT at håndtere ved den skattemæssige ligningsopgørelse. – Men også fordi lovforslaget primære fokus er at sikre at skatteprovenuet tilgår Danmark.

Hvorledes påvirker forslaget K/S investering i danske ejendomme?

Om end regeringens forslag i sin aktuelle form har til hensigt at stoppe, at skatteprovenuet tilgår andre lande, må det indledningsvist forventes, at også fremadrettede K/S investeringer i danske ejendomme berøres. Dette fordi det næppe vil være muligt at omgå dette ift. lovgivningen i EU, herunder reglerne om kapitalens frie bevægelighed.

Effekten vil imidlertid være minimal, da skatteelementet i år 1 ved investering i en afskrivningsberettiget ejendom er sekundær.