Corona-året skubber Coop frem, og indtjeningen skyder i vejret

26-4-2021
Overskuddet er mere end fordoblet i 2020 hos Coop Danmark. Dagligvarekoncernen forudser dog, at danskernes forbrug ændrer sig igen, og det vil ramme indtjeningen i år.
 

Coronakrisen har været med til at sikre dagligvarekoncernen Coop Danmark det bedste resultat nogensinde i dagligvarehandlen. Overskuddet blev fordoblet sammenlignet med året før.

Omsætningen i den samlede koncern steg med 5 pct, mens resultat før skat blev på 937 mio. kr. – 483 mio. bedre end i 2019.

»Resultatet er på både godt og ondt præget af coronapandemien. Lukning af grænser har reduceret den store grænsehandel, og lukning af restauranter har også øget salget i vores butikker,« udtaler bestyrelsesformand i Coop Lasse Bolander om regnskabet.

Han understreger, at corona-året på samme tid har skabt ændringer i indkøbsmønstre og forskellige udfordringer. Lasse Bolander påpeger dog, at »samlet set er det et resultat, vi er meget tilfredse med«.

Op til coronakrisen var det danske dagligvaremarked præget af en flad udvikling i salget - i takt med ændrede forbrugsmønstre hos danskerne, hvor flere f.eks. spiste ude. Det samlede marked voksede dog i fjor med omkring 7 pct. udløst af coronakrisen.

Det nye regnskab er også det første med Kræn Østergaard Nielsen som adm. direktør. I september 2020 udpegede bestyrelsen i Coop ham, der da var finansdirektør, som ny førstemand. Det i stedet for Peter Høgsted, der i august blev afskediget efter syv år som topchef i koncernen.

Kræn Østergaard Nielsen står nu i spidsen for Coop med over 1.000 butikker i kæderne SuperBrugsen, Fakta/Coop 365, Kvickly, Irma og Dagli’Brugsen samt 1,9 mio. danskere som ejere. Han lancerede i november en ny strategiplan som bl.a. indebærer, at efter år med øget central styring får de enkelte kæder og lokale butikker større indflydelse på egen drift.

Mens 2020 blev et rekordår for Coop i indtjeningen forventer Kræn Østergaard, at 2021 vil byde på et lavere driftsresultat. Det skyldes bl.a., at restriktioner i coronatiden ser ud til at blive udfaset i takt med, at vacciner rulles ud.

»Åbning af grænsehandlen vil igen flytte handel den vej, og udfasning af restriktioner vil øge udespisningen, mens flere danskere måske også atter finder rejsemål uden for landets grænser. Samlet kan det påvirke omsætningen,« siger Kræn Østergaard Nielsen. Han fortsætter:

»Desuden bliver året også præget af fortsat meget store investeringer i digitalisering og modernisering af butikker – især vores lavprissupermarkeder. Så vi kommer nok ikke til at tjene lige så meget som i 2020. Men det vigtige er for os at investere i kundemødet.«

Årsregnskab:

Coop Danmark – inkl. brugsforeninger (mio. kr.)

2020

2019

Omsætning

44.693

42.730

Driftsresultat (ebit)

906

459

Resultat før skat

937

454

Årsresultat

756

378

 

Ovenstående er udklip af artikel fra Finans.dk - læs den fulde artikel her.

Hvad kan vi hjælpe med?
Bliv ringet op
Bestil materiale
×
Vil du høre mere om netop dine muligheder for en attraktiv ejendomsinvestering, så lad os ringe dig op.