Dansk Handelsblad bringer dags dato en artikel om den stenrige købmandsfond, KFI Erhvervsdrivende Fond, der har fået fart på uddelingerne til landets købmænd de seneste år.

 

Alene i kalenderåret 2019 nåede det samlede beløb op på 115 mio. kr.

– Jeg har endnu ikke det præcise tal, men så vidt jeg kan se, lander vi på at have uddelt lige under 150 mio. kr. i det uddelingsår, der netop er udløbet, siger Terje List, der har siddet i direktørstolen i KFI siden september.

Rammen for uddelingerne vedtages på fondens årsmøde og uddeles siden i de tolv måneder, der løber fra 1. maj til 30. april.

Med 150 mio. kr. i det seneste uddelingsgår, rammer købmandsfonden lige i underkanten af en halv mia. kr. – 496 mio. kr. – i løbet af de seneste seks uddelingsår.

KFI opnåede i regnskabsåret 2019 med 472 mio. kr. på toplinjen den højeste omsætning i koncernens historie. Det er en stigning i forhold til 2018 på 25 mio. kr.

Årets resultat landede på 215 mio. kr., en forbedring på knap 100 mio. kr., der blandt andet skyldes, at Dagrofa-koncernen, som KFI ejer 42 pct. af, landede et væsentligt bedre resultat end året før.

Udover en øget indtægt på kerneforretningen, finansiering, udleje af ejendom og leasing, havde KFI en øget indtægt fra ejendomsselskabet K/S Danske Immobilien, der ejer lejligheder i Tyskland. Selskabet, som KFI er medejer af, gav fonden 40 mio. kr. mod sidste års 28 mio. kr.

Modernisering, uddannelse og energi

I 2019 er der foretaget 372 enkeltuddelinger fra KFI’s midler, men Terje List vil ikke sætte præcise tal på, hvordan pengene er delt ud – eller hvordan fordelingen er mellem de projekter, der rammer bredt hos de selvstændige købmænd, og dem, der går til blandt andet modernisering af en butik.

– Men en stor del af uddelingerne i 2019 er givet i forbindelse med modernisering, ombygning og udvidelse af butikker, siger Terje List.

Rammerne for uddelingsåret 2020/21 er på hele 200 mio. kr., mens det i 2019 lå på 180 mio. kr.

– Tingene er dynamiske, men jeg tror på, at de fem områder, vi lister op i vores årsrapport, kommer til at dække ret godt. Vi vil fortsat arbejde med at sikre, at købmændenes anlæg er update – og fremstår godt. Og så forsætter vi det store arbejde med energioptimering, der både betyder CO2-reduktion og forbedring af økonomien hos den enkelte købmand. Et af de områder, der også vil komme meget fokus på de kommende år, er uddannelse. Vi tror på, at det at fastholde og dyrke de talenter, der er, er med til at styrke succesen i den private sektor fremover, siger Terje List.

Corona skaber nye behov

Han tror, at coronakrisen har sat ekstra gang i behovet for digital udvikling.

– Vi har fået – og jeg er overbevist om, at vi får flere – ansøgninger inden for det digitale område, siger Terje List.

Blandt de penge, som KFI’s uddelinger er gået til i de første måneder af 2020, har flere været relateret til coronakrisen.

Blandt andet stod fonden for finansiering af plexiglasplader til alle Rema 1000-butikkerne samt butikkerne i Dagrofas kæder Meny, Spar og Min Købmand. Dertil kommer afstandsmærker på gulvene.

– Vi har også leveret corona-pakker til alle vores samarbejdspartnere. De indeholder blandt andet hjælp til lokal kommunikation via Facebook samt muligheder for at søge en uddeling til medarbejderne, der har været ekstra hårdt pressede under coronakrisen. De penge bestemmer købmanden selv, hvordan han vil bruge, siger Terje List og tilføjer, at KFI kan rykke hurtigt, når det gælder.

– Når vi får en god og præcis ansøgning, kan vi reagere meget hurtigt, siger han.

KFI forventer også i 2020 at levere et solidt økonomisk resultat, men dog på et lavere niveau end i 2019.

Ved udsendelsen af årsrapporten er købmandsfonden kun i mindre grad negativt påvirket af corona-krisen. “Det er i skrivende stund ikke muligt at vurdere påvirkningen, hvis pandemien fortsætter. Dog forventes COVID-19-situationen ikke i betydelig grad at påvirke KFI´s finansielle stilling,” lyder det i en pressemeddelelse.