Realkredit Danmark vil fremover værdiansætte solcelleanlæg på erhvervsejendomme ud fra værdien af elproduktionen. Det gør det nemmere at finansiere grønne løsninger.

 

Det skal være lettere for ejere af erhvervsejendomme at få finansieret anlæg, der producerer grøn energi. Det mener Realkredit Danmark, som fra nytår derfor har lavet om på måden, de beregner værdien af en ejendom med egen elproduktion fra eksempelvis solceller.

Helt konkret sker det ved, at værdien af elproduktionen indgår som en indtægt i forbindelse med, at ejendommen skal værdiansættes. På den måde stiger værdien af ejendommen, og på den måde er det muligt at finansiere en større del af ejendommen med et realkreditlån.

Niels Bang-Hansen, der er erhvervskundedirektør i Danske Bank, forklarer, hvad det betyder i praksis:

– Vi har blandt andet haft et eksempel på en større boligudlejningsejendom, som havde et årligt strømforbrug på ca. 120.000 kroner. Via det solcelleanlæg, som de fik indlagt i ejendommen, kunne de helt elimimere den udgift. Det gav en merværdi på ejendommen på cirka 2,5 millioner kr., siger han.

 

Skal skubbe på den grønne omstilling

Realkredit Danmark håber, at den nye værdiansættelsesmodel kan føre til, at der kommer flere solceller på erhvervsejendommes tage, så den grønne omstilling kan gå endnu hurtigere.

– Vi tror på, at markedet for solceller kan vokse markant, og som realkreditinstitut vil vi også gerne være med til at vise vejen og skabe et endnu større incitament til at investere i solceller. Det er en gevinst for miljøet, men for den enkelte virksomhed giver det også flere muligheder – både i forhold til at etablere selve solcellerne, men naturligvis også i forhold til at nedbringe ens udgifter til strøm, siger Kamilla Hammerich Skytte, der er administrerende direktør i Realkredit Danmark.

Techvirksomheden Spacemaker lavede for nylig modelberegninger af potentialet for solcellestrøm på erhvervsejendomme i København.

Ser man bort fra finansieringen er og fortsat barrierer for opsætning af solceller på udlejningsejendomme, og dem arbejder Ejendomdanmark for at få afskaffet.

 

Læs den fulde arikel på Estate Media ved at klikke her.